Απλές συμβουλές επισκευής στέγης – Περιοδικό Old House Journal

Απλές συμβουλές επισκευής στέγης – Περιοδικό Old House Journal

19 Δεκεμβρίου, 2022 0 By admin

Οι περισσότεροι κατασκευαστές στέγης εργάζονται με άσφαλτο ή σύνθετες στέγες. Εάν εγκαταστήσουν στέγες από μέταλλο, σχιστόλιθο ή κεραμοσκεπές, οι διαφημίσεις και οι ιστοσελίδες τους θα αναφέρουν αυτές τις ειδικότητες. Για μεγάλες εργασίες ή αντικατάσταση ξύλινης στέγης από βότσαλο ή οποιουδήποτε από αυτά τα υλικά στέγης μεγάλης διάρκειας, προσλάβετε μια εταιρεία με την κατάλληλη εμπειρία. Μερικές παλιομοδίτικες επισκευές για δευτερεύοντα ζητήματα είναι εύκολο να γίνουν DIY, με την προϋπόθεση ότι αισθάνεστε άνετα να εργάζεστε στην οροφή και ακολουθείτε όλες τις διαδικασίες ασφαλείας.

Πώς να φτιάξεις ξύλινα έρπητα ζωστήρα

Αυτά μπορεί να κυρτώσουν και να σχιστούν ή να λεπτύνουν από τη μακροχρόνια έκθεση στις καιρικές συνθήκες. Εάν το πρόβλημα είναι απλώς ένα τυχαίο βότσαλο εδώ και εκεί, η αντικατάσταση είναι μια απλή δουλειά. Εάν ο αριθμός των έρπητα ζωστήρα που πρέπει να αντικατασταθούν πλησιάζει το 10 ή 15%, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε ολόκληρη την οροφή.

Για να αντικαταστήσετε ένα ξύλινο βότσαλο, αφαιρέστε την κατεστραμμένη μονάδα χωρίζοντάς την σε πολλά μικρότερα κομμάτια με μια σμίλη, έως ότου όλα τα κομμάτια είναι απαλλαγμένα από καρφιά. Κόψτε τις κεφαλές των νυχιών χρησιμοποιώντας έναν σχιστόλιθο ή μια λεπίδα σιδηροπρίονο που εισάγεται κάτω από τον έρπητα ζωστήρα. Το ανταλλακτικό βότσαλο μπορεί να συγκρατηθεί μαζί με μια χάλκινη γλωττίδα ή μια τεχνική καρφώματος με σημείο.

Μια πολύ προσωρινή επισκευή ενός σπασμένου βότσαλου μπορεί να γίνει εισάγοντας ένα κομμάτι λαμαρίνας κάτω από την κατεστραμμένη περιοχή.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΡΥΦΩΝ ΝΥΧΙΩΝ
Αριστερά: Αφού αφαιρέσετε τον κατεστραμμένο έρπητα ζωστήρα, περάστε ένα ανταλλακτικό, αφήνοντάς το να προεξέχει ¼” κάτω από τους άλλους έρπητα ζωστήρα της σειράς. Καρφώστε δύο νύχια φινιρίσματος ακριβώς κάτω από την επάνω σειρά. Δεξιά: Χρησιμοποιώντας ένα σφυρί και ένα ξύλο, χτυπήστε το άκρο του νέου έρπητα ζωστήρα, οδηγώντας το στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα, λυγίζοντας έτσι τα καρφιά και τοποθετώντας τα κεφάλια κάτω από τον επάνω έρπητα ζωστήρα.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΑΛΚΟΥ ΜΙΤΡΟΥ
Αριστερά: Καρφώνετε μια λωρίδα 1″ από χαλκό 20 ουγκιών στην περιοχή του έρπητα ζωστήρα που λείπει. Χρησιμοποιήστε χάλκινα καρφιά στέγης. Δεξιά: Τοποθετήστε το νέο βότσαλο και λυγίστε το άκρο της γλωττίδας προς τα πάνω. Κόψτε κάθε περίσσεια, ώστε ο γλιστερός πάγος και το χιόνι να μην χαλαρώσουν τη γλώσσα.

Πώς να επισκευάσετε τον έρπητα ζωστήρα από σχιστόλιθο

Αν και ο σχιστόλιθος είναι ανθεκτικός, ορισμένες πλάκες μπορεί να σπάσουν λόγω μηχανικού χτυπήματος (πέφτει κλαδί, σκεπαστής που πατάει στην οροφή) ή λόγω κύκλων κατάψυξης/απόψυξης. Οι πλάκες μπορούν επίσης να πέσουν από την οροφή εάν τα καρφιά σκουριάσουν, όπως όταν ο αρχικός εγκαταστάτης χρησιμοποίησε καρφιά από γαλβανισμένο χάλυβα αντί για χαλκό. Εάν οι σύνδεσμοι αποτυγχάνουν, δεν υπάρχει πραγματικά καλή λύση εκτός από την αφαίρεση των πλακών και την επανατοποθέτησή τους χρησιμοποιώντας χάλκινα καρφιά.

Η εργασία στην οροφή είναι δύσκολη επειδή οι πλάκες είναι εύθραυστες. Γεμίστε τη στέγη με μια παλιά κουβέρτα ή τοποθετήστε μια σκάλα στην οροφή για να εργαστείτε. Ο γάντζος κορυφογραμμής είναι μια απλή συσκευή που συνδέεται στην κορυφή της σκάλας και αγκιστρώνεται πάνω από την κορυφογραμμή. Μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε ένα. Οι στέγες θα έχουν στηρίγματα σκαλωσιάς ή άλλο εξοπλισμό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια απλή χάλκινη γλωττίδα (όπως με τα ξύλινα έρπητα ζωστήρα), αλλά ο πάγος μπορεί να λυγίσει τη γλωττίδα. Η μέθοδος που περιγράφεται παρακάτω είναι ασφαλέστερη.

Εάν μια ολόκληρη περιοχή από πλάκες πρέπει να αντικατασταθεί (ή πρέπει να καρφωθεί ξανά), αφαιρέστε πρώτα όλες τις πλάκες. Αυτό ελαχιστοποιεί τον αριθμό των μωρών, καθώς ορισμένες πλάκες μπορούν να καρφωθούν με τον κανονικό τρόπο, δηλαδή με τις τρύπες των νυχιών να καλύπτονται από τις επόμενες σειρές. Μην σφίγγετε τα καρφιά τόσο ώστε ο σχιστόλιθος να είναι υπό πίεση: ο σχιστόλιθος πρέπει να κρέμεται πάνω από το νύχι, σε αντίθεση με τον ξύλινο έρπητα ζωστήρα. Μπορείτε να σφραγίσετε την τρύπα του καρφιού με ελαστικό τσιμέντο, στεγανωτικό στέγης ή μαστίχα εξωτερικής ποιότητας.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για την επισκευή στέγης από σχιστόλιθο

Αρχικά, αφαιρέστε το σπασμένο σχιστόλιθο χρησιμοποιώντας έναν σχιστόλιθο. Περάστε το μυτερό άκρο κάτω από το σπασμένο σχιστόλιθο και γαντζώστε το πάνω από το καρφί. Σφυρηλατώντας στο κυρτό άκρο του εργαλείου, θα κόψετε το στέλεχος του νυχιού. Μπορείτε να σηκώσετε τις γύρω πλάκες πιέζοντας απαλά καρφιά στο πλάι. Ή χρησιμοποιήστε το ripper ως κόρνα παπουτσιού.

Για να αντικαταστήσετε το σπασμένο σχιστόλιθο, ευθυγραμμίστε το νέο σχιστόλιθο στην πορεία του και βεβαιωθείτε ότι οι προ-τρυπημένες τρύπες των καρφιών (αν υπάρχουν) είναι καλυμμένες. Σημειώστε και ανοίξτε μια τρύπα στην ανταλλακτική πλάκα, κατά προτίμηση 1″ έως 2″ από την επόμενη πλάκα, αλλά πάντα πάνω από το διπλό κάλυμμα.

Θέλετε μια τρύπα μόνο στη νέα πλάκα, όχι στην παρακάτω. Χρησιμοποιήστε ένα σετ νυχιών ή ένα σουβλί ή τρυπήστε την τρύπα. Ένα καρφί στέγης είναι ένα χοντρό καρφί από σύρμα χαλκού με μεγάλη επίπεδη κεφαλή. Το μήκος του πρέπει να είναι διπλάσιο από το πάχος των πλακών συν μία ίντσα. Για πλάκες κανονικού πάχους μήκους έως 18″, είναι κατάλληλα τα τρισδιάστατα καρφιά. Βάλτε το καρφί μέσα ? Σημειώστε ότι η μεγάλη κεφαλή έχει κοπεί για να χωράει ανάμεσα στις πλάκες σε αυτή την περίπτωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να τσιπήσετε λίγο από κάθε διπλανό σχιστόλιθο.

Λυγίστε ένα ελαφρώς κυρτό ή κοίλο κομμάτι χαλκού για να φτιάξετε ένα «μωρό» (slaters slang) για να καλύψει την εκτεθειμένη τρύπα του νυχιού. Σύρετε το σταθερά προς τα πάνω, έτσι ώστε η κάτω άκρη να είναι 2″ κάτω από το νύχι. Χτυπήστε ένα κατσαβίδι στο μωρό για να το σπρώξετε προς τα πάνω ή χρησιμοποιήστε ξανά το κόλπο για τα νύχια.

Το μωρό θα παραμείνει στη θέση του, καλύπτοντας το νύχι και την τρύπα. Αν είναι κοίλο, θα διοχετεύει καλύτερα το νερό της βροχής.

Πώς να επισκευάσετε μια στέγη από κεραμικά πλακάκια

Τα σπασμένα κεραμικά πλακίδια αντικαθίστανται αρκετά εύκολα. Όπως και με το σχιστόλιθο, το πιο δύσκολο είναι να φτάσετε στο hotspot χωρίς να σπάσετε περισσότερα πλακίδια. Εάν έχει μείνει ένα κατεστραμμένο κομμάτι πλακιδίου, αφαιρέστε το σπάζοντας το με προσεκτικά χτυπήματα με σφυρί. Κόψτε το καρφί με έναν σχιστόλιθο ή τοποθετήστε μια λεπίδα σιδηροπρίονο κάτω από το πλακίδιο που βλέπει. Κρατήστε το ανταλλακτικό πλακίδιο με μια χάλκινη γλωττίδα όπως φαίνεται. Χρησιμοποιήστε διπλό πάχος χαλκού στην άκρη της γλώσσας. Η πρόσθετη ακαμψία αποτρέπει την απομάκρυνση της γλώσσας από το βάρος της πλάκας ή τη δύναμη του πάγου και του χιονιού που κατεβαίνει. Η εύρεση πλακιδίων αντικατάστασης που ταιριάζουν μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία. Μπορεί να βρείτε έναν έμπορο που πουλά ανακυκλωμένα πλακάκια και σχιστόλιθο.

Αριστερά: Χρησιμοποιήστε διπλό πάχος χαλκού στο λυγισμένο άκρο της γλωττίδας. Δεξιά: Ένα “πλακάκι κυλίνδρου” αντικατάστασης μπορεί να γίνει με διαίρεση ενός τμήματος σωλήνα PVC.

Το κυλινδρικό πλακίδιο είναι ένα ημικυλινδρικό πλακίδιο τοποθετημένο σε αλληλοσυνδεόμενες στήλες που εναλλάσσονται, η μία στήλη έχει την κυρτή πλευρά προς τα πάνω και η επόμενη στήλη έχει την κοίλη πλευρά προς τα πάνω. Εάν χρειάζεστε μόνο μερικά κομμάτια πλακιδίων βαρελιού, μπορείτε να το προσομοιώσετε με ένα κομμάτι αποχέτευσης PVC, βαμμένο για να ταιριάζει με την οροφή.

ΚΑΡΤΕΛΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΚΑΡΦΩΝ
Αριστερά: Αφού αφαιρέσετε το σπασμένο πλακίδιο, στερεώστε τη χάλκινη γλωττίδα σε μια ξύλινη λωρίδα καρφώματος. Χρησιμοποιήστε ένα χάλκινο καρφί.
Δεξιά: Σύρετε ένα νέο πλακίδιο (ή υπόστρωμα PVC) στη θέση του και λυγίστε τη γλωττίδα προς τα πάνω για να στερεώσετε το πλακίδιο.

βρείτε μια διαρροή

Εάν μπορείτε να δείτε το κάτω μέρος της οροφής από τη σοφίτα, παρατηρήστε το κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Πιθανότατα θα μπορείτε να δείτε πού μπαίνει το νερό. Εάν η τρύπα είναι καθαρή μέσα από την οροφή ή αναβοσβήνει, σπρώξτε ένα σύρμα μέσα από την τρύπα για να τη σημαδέψετε από την κορυφή.

Εάν δεν είναι δυνατό να σπρώξετε ένα σύρμα μέσα από την οροφή μέχρι την πηγή της διαρροής, προσπαθήστε να σημειώσετε τη θέση του μετρώντας από το πλησιέστερο πρακτικό σημείο αναφοράς, όπως φεγγίτη, καμινάδα, φως πηγαδιού ή σωλήνα εξαερισμού.

Επειδή η εύρεση της ακριβούς πηγής μιας διαρροής απαιτεί χρόνο, οι κατασκευαστές στέγης που καλούνται για επισκευές μπορεί να καταφύγουν στη “μαύρη λάσπη”: αντί να βρουν την ακριβή πηγή της διαρροής, απλώνουν τσιμέντο στέγης στην ύποπτη περιοχή. Λίγο τσιμέντο στέγης είναι αποδεκτό για στέγες με ρολό και δομημένες στέγες, όπου το υλικό στέγης και επισκευής είναι το ίδιο.

Σε μια στέγη από σχιστόλιθο, κεραμίδι, μέταλλο ή ξύλο, καταλήγετε με μαύρα σπυράκια. Εκτός από τρομερή εμφάνιση, τα μαύρα στίγματα είναι πολύ προσωρινά. Το τσιμέντο στέγης θα στεγνώσει, θα ραγίσει και θα καμπυλώσει. Μόλις χαλαρώσει το έμπλαστρο, παγιδεύεται νερό από κάτω, επιταχύνοντας τη φθορά. Επιπλέον, ορισμένες ενώσεις μπαλωμάτων μπορεί να βλάψουν χημικά το ξύλο και να διαβρώσουν το μέταλλο.

Πόροι

ξύλινα έρπητα ζωστήρα

Granville Mfg. Co. woodside.com
Κουνήματα υψηλής ποιότητας, κουνήματα και ξύλινη επένδυση από το 1857

Στεφανή από σχιστόλιθο

Σχιστόλιθος του Σέλντον sheldonslate.com
NY/VT & Maine Roofing Slate από το 1917