Αποκαλύφθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές της οικογένειας Nvidia RTX 50

Αποκαλύφθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές της οικογένειας Nvidia RTX 50

19 Νοεμβρίου, 2023 0 By admin

Θέλοντας να ανεβάσει τον ανταγωνισμό καρτών γραφικών στο επόμενο επίπεδο, η Nvidia έχει επιταχύνει τις εργασίες της για την αρχιτεκτονική επόμενης γενιάς. Διέρρευσαν οι τεχνικές προδιαγραφές της οικογένειας Nvidia GeForce RTX 50, η οποία φέρεται να συνοδεύεται από DisplayPort 2.1. Ιδού οι λεπτομέρειες…

Αποκαλύφθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές της οικογένειας Nvidia RTX 50

Η τεχνολογία 3nm φαίνεται να προσφέρει 25-30% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και επιπλέον πλεονέκτημα απόδοσης 10-15% ανά τρανζίστορ σε σύγκριση με το N5 (παραλλαγή 5nm που τροφοδοτείται από NVIDIA). Ωστόσο, η τεχνολογία 3nm θα εμφανιστεί με 1,7 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα τρανζίστορ από τον προκάτοχό της.

Αποκαλύφθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές της οικογένειας Nvidia RTX 50

Η αρχιτεκτονική “Blackwell” της Nvidia με επίκεντρο το HPC/AI αναμένεται να χρησιμοποιεί την τεχνολογία 3nm της TSMC καθώς και τις πιο πρόσφατες λύσεις μνήμης HBM3e. Υποστηρίζεται ότι η σειρά RTX 50 με εστίαση στα παιχνίδια θα προσφέρεται σε χρήστες με μνήμη GDDR7.

Συναγωνίζεται την Intel!  Η Microsoft παρουσίασε τον επεξεργαστή 128 πυρήνων της

Συναγωνίζεται την Intel! Η Microsoft παρουσίασε τον επεξεργαστή 128 πυρήνων της

Η Microsoft ανταγωνίζεται την Intel και τη Nvidia με τα δικά της μοντέλα επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης. Εδώ είναι οι μάρκες Azure Maia 100 και Cobalt 100.

Αναφέρεται ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά προϊόντα με επίκεντρο τις επιχειρήσεις και τα παιχνίδια με το ίδιο όνομα. Εικάζεται επίσης ότι η πλευρά HPC πιθανότατα θα υιοθετήσει μια σχεδίαση βασισμένη σε chipset, ενώ η πλευρά του gaming θα συνεχίσει με μονολιθικά τσιπ.

Το DisplayPort 2.1 θα εμφανιστεί στην οικογένεια GeForce RTX 50

Εκτός από την τεχνολογία παραγωγής, η Nvidia αναμένεται να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία DisplayPort 2.1 στις κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς της. Σημειώστε ότι οι κάρτες γραφικών AMD Radeon RX 7000 που παρουσιάστηκαν πέρυσι ενσωματώνουν τεχνολογία DisplayPort 2.1.

Όσον αφορά την κυκλοφορία, η αρχιτεκτονική GPU της NVIDIA GeForce RTX 50 “Blackwell” αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για την τιμολόγηση των καρτών γραφικών επόμενης γενιάς.