
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι καλύτερη από τη βιοψία στη διάγνωση του καρκίνου
1 Νοεμβρίου, 2023Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον σταθερά εδραιωμένη σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Γνωρίζουμε αυτήν την τεχνολογία κυρίως λόγω της επιθετικής της συμπεριφοράς. Αλλά αυτή τη φορά, μια αχτίδα ελπίδας εμφανίστηκε για τους καρκινοπαθείς. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι σχεδόν διπλάσια ακριβέστερη από τις βιοψίες στην αξιολόγηση της επιθετικότητας ορισμένων σπάνιων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να σώσει τις ζωές χιλιάδων ασθενών. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες..
Οι μελέτες για την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι φάρος ελπίδας για τους καρκινοπαθείς!
Μια ερευνητική ομάδα από το Royal Marsden NHS Foundation Trust και το Institute of Cancer Research (ICR) πραγματοποίησε μια μελέτη που θα φέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς. Οι ερευνητές εστίασαν σε έναν τύπο σαρκώματος μαλακών μορίων που αναπτύσσεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς.

Λοιπόν, τι είναι το σάρκωμα; Το σάρκωμα είναι η γενική ονοματολογία για μια μεγάλη ομάδα καρκίνων που ξεκινούν από τα οστά ή τους μαλακούς ιστούς. Το σάρκωμα μαλακών μορίων σχηματίζεται στους ιστούς που συνδέουν και περιβάλλουν άλλα μέρη του σώματος. Λοιπόν, τι είναι αυτά τα υφάσματα; Αυτοί οι ιστοί αποτελούνται από μύες, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, τένοντες και αρθρώσεις.
Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης είναι ο Δρ Amani Arthur, «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της διάγνωσης και της θεραπείας ασθενών με οπισθοπεριτοναϊκό σάρκωμα, τα αποτελέσματα του οποίου είναι επί του παρόντος φτωχά. Η ασθένεια είναι πολύ σπάνια. Έτσι οι ογκολόγοι βλέπουν μόνο ένα ή δύο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση μπορεί να είναι αργή. Αυτός ο τύπος σαρκώματος είναι επίσης πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Γιατί μπορεί να φτάσει σε μεγάλα μεγέθη. «Λόγω της θέσης του όγκου στην κοιλιά, μπορεί να χρειαστεί πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση». είπε.
Οι ερευνητές έχουν σηκώσει τα μανίκια τους για να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. Για να εκπαιδεύσουν αυτό το μοντέλο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες 170 ασθενών που έπασχαν από τους δύο πιο συνηθισμένους τύπους σαρκωμάτων. Στη συνέχεια δοκίμασε τον αλγόριθμο σε μια ομάδα 89 ασθενών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο αλγόριθμος ήταν πολύ επιτυχημένος. Ενώ ο αλγόριθμος AI αξιολόγησε σωστά την επιθετικότητα του όγκου στο 82% των περιπτώσεων, οι βιοψίες ήταν ακριβείς μόνο στο 44% των περιπτώσεων. Επιπλέον, το μοντέλο AI μπόρεσε να προβλέψει τον τύπο του 84% των σαρκωμάτων που δοκιμάστηκαν.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μελέτες τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο θα βελτιώσουν και θα επιταχύνουν τη διάγνωση. Ωστόσο, πιστεύει ότι θα βοηθήσει επίσης τους γιατρούς να διαχειριστούν την ασθένεια και τις συνέπειές της. Για παράδειγμα, αυτός ο αλγόριθμος μπορεί να διακρίνει μεταξύ ασθενών υψηλού και χαμηλού κινδύνου που χρειάζονται βελτιωμένη θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειώσει τις επισκέψεις στο νοσοκομείο.