Μετά από μασάζ!  Έχετε ανακούφιση και ανακούφιση από τον πόνο;

Μετά από μασάζ! Έχετε ανακούφιση και ανακούφιση από τον πόνο;

26 Αυγούστου, 2023 0 By admin

Η ινομυαλγία ορίζεται ως «σύνδρομο χρόνιου πόνου» (FMS) που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυϊκό πόνο και εξαιρετική ευαισθησία σε πολλά μέρη του σώματος. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει όλους τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες του σώματος. Στον εγκέφαλο, μιλάμε για την αντίληψη των αισθήσεων που προέρχονται από το σώμα σε υψηλό επίπεδο και με τη μορφή πόνου. Ακόμη και η ήπια ζέστη, το ήπιο κρύο, το ελαφρύ άγγιγμα και το φως μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο άτομο. Αναφέρεται ότι τα άτομα με τις πιο έμπειρες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές επιλογές για αυτή την πάθηση είναι οι ειδικοί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

ΣΤΟΝΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Αν και πιστεύεται ότι είναι μια ασθένεια παρόμοια με τη φλεγμονώδη ρευματική νόσο, αν και αναφέρεται ότι η φλεγμονή (φλεγμονή) των αρθρώσεων, των μυών και άλλων ιστών δεν μπορεί να αποδειχθεί, επηρεάζει αρνητικά τη ζωή του ατόμου λόγω έντονου πόνου και κόπωσης. Δημιουργεί. Συχνά συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές όπως προβλήματα ύπνου, πονοκεφάλους, άγχος και κατάθλιψη.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ

Μελέτες σε αυτόν τον τομέα. δείχνει ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. 13,6 φορές περισσότερα FMS στα αδέρφια με FMS το δείχνουν αυτό. Σε άτομα με γενετική τάση. Υποστηρίζεται ότι παράγοντες όπως η γήρανση, το σωματικό τραύμα στη σπονδυλική στήλη (πτώση από σκάλες, γλίστρημα στον πάγο κ.λπ.), τροχαία ατυχήματα, προηγούμενες λοιμώξεις, έκθεση σε συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία, ένας δραστήριος και τελειομανής τρόπος ζωής μπορούν να προκαλέσουν έναρξη της νόσου, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ

Οι ανεπάρκειες βιταμινών, το στρες, η αναιμία, οι διαταραχές του ύπνου, ο διαβήτης ή η νόσος του θυρεοειδούς, που προκαλούν ευαισθητοποίηση των μυών και των μαλακών ιστών, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα συμπτώματα.

Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Koç, Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και στην Κλινική Φυσικοθεραπείας του Αμερικανικού Νοσοκομείου. Δρ Ayşegül Ketenci

ΛΟΓΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Koç, Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και στην Κλινική Φυσικοθεραπείας του Αμερικανικού Νοσοκομείου. Δρ. Ayşegül Ketenci; «Οι ασθενείς με ινομυαλγία αξιολογούνται χωρίζοντάς τους σε ομάδες. Βασικα; Γενικευμένος πόνος, αίσθημα σωματικής και πνευματικής κόπωσης, αδυναμία συγκέντρωσης και συγκέντρωσης παρατηρούνται με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε ασθενή. Αυτή η κατάσταση οδηγεί τους ασθενείς με σημαντική κόπωση να απευθύνονται σε εξειδικευμένους γιατρούς όπως η εσωτερική ιατρική ή η ψυχιατρική και εκείνους που δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στη νευρολογία, γεγονός που οδηγεί σε καθυστέρηση στη διάγνωση. «Η διάγνωση ασθενειών που σχετίζονται με τον κλάδο τους από γιατρούς διαφορετικών κλάδων καθυστερεί τη θεραπεία και αυξάνει το αίσθημα αδυναμίας των ασθενών που δεν ωφελούνται από τη θεραπεία. Η κοινή χρήση της αυξανόμενης αίσθησης αδυναμίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη λήψη βοήθειας οδηγεί σε ασθενείς με αυτή τη διάγνωση να εγκαταλείπουν την ελπίδα τους στη θεραπεία και να αφήνουν τη θεραπεία ημιτελή.

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ

Διευκρινίζεται ότι η πρώτη διάγνωση του συνδρόμου ινομυαλγίας έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίστηκαν το 1990. Σημειώνεται ότι αυτά τα διαγνωστικά κριτήρια καθορίζονται με βάση την ανίχνευση επώδυνων και ευαίσθητων σημείων σε ορισμένα σημεία του σώματος. Όταν όμως έγινε κατανοητό ότι στο σύνδρομο υπήρχαν συμπτώματα όπως κόπωση, ανήσυχος ύπνος, δυσκολία συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι και κατάθλιψη, τα κριτήρια αυτά άλλαξαν. Ο Δρ Ayşegül Ketenci λέει, «Έτσι, ξεκινήσαμε να διαγνώσουμε ασθενείς που δεν μπορούσαμε να διαγνώσουμε πριν. Αναφέρεται ότι η νόσος ανιχνεύεται με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικές χώρες, σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και φύλα και σε μελέτη που διεξήχθη στην Τουρκία, η συχνότητα αναφέρθηκε στο 8,8%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στις γυναίκες ηλικίας 45 έως 55 ετών και 12 τοις εκατό μεταξύ των άνω των 60 ετών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το σύνδρομο, παλαιότερα γνωστό ως γυναικολογική πάθηση, παρατηρείται και σε άνδρες και παιδιά, αλλά η διάγνωση γίνεται αργότερα σε άνδρες και παιδιά.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΗΣΗΣ

Υποστηρίζεται ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της νόσου είναι η ακριβής διάγνωση και η υπομονετική συνέχιση της θεραπείας υπό την κατάλληλη ιατρική επίβλεψη. Επισημαίνεται ότι η παραπομπή ασθενών σε διαφορετικούς κλάδους ιατρούς και το γεγονός ότι άλλα συνοδά νοσήματα θεωρούνται κύρια διάγνωση δυσχεραίνουν τη θεραπεία. Σήμερα, λέγεται ότι σχόλια όπως «δεν υπάρχει τέτοια ασθένεια», «ψυχολογική», «υπερβολική», «ψεύτικη», «όλες οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές, όλα καλά» είναι απογοητευτικές για ασθενείς που υποφέρουν από έντονο πόνο και των οποίων καταστρέφεται η ποιότητα ζωής. .

ΣΥΧΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

δάσκαλος. Ο Δρ Ayşegül Ketenci είπε, «Με την ανάπτυξη ιατρικών μεθόδων σήμερα, μπορούμε να δείξουμε ξεκάθαρα πολλές ασθένειες και να παρακολουθήσουμε βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Στο σύνδρομο ινομυαλγίας, η επώδυνη περιοχή διευρύνεται χάρη σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Γνωρίζουμε ότι αισθάνεται επώδυνο λόγω της αντανάκλασης των αισθήσεων όπως το άγγιγμα, η αγκαλιά, η ελαφριά θέρμανση ή η ψυχρότητα στην επώδυνη περιοχή. Ωστόσο, αυτό είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και δεν χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική. Γι’ αυτόν τον λόγο διαγιγνώσκουμε τους ασθενείς μας μέσω της κλινικής μας αξιολόγησης και αναζητώντας ασθένειες που προκαλούν παρόμοια παράπονα και δείχνοντάς τις ως «παρούσες». Στη θεραπεία εκτός από φαρμακευτική αγωγή εφαρμόζουμε ασκήσεις, διατροφικές συστάσεις και μεθόδους φυσικοθεραπείας. Επειδή χρειάζεται χρόνος για να δείτε τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών και είναι κουραστικό να υποφέρετε από πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ασθενείς συχνά πιστεύουν ότι η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική και διακόπτουν τη θεραπεία ή αλλάζουν γιατρό. Αυτή η κατάσταση δίνει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ανήμπορη ασθένεια. Ωστόσο, αν και δεν είναι δυνατή η πλήρης θεραπεία της ινομυαλγίας, είναι δυνατό να ζήσετε μια απολύτως υγιεινή ζωή μέσω της διατροφής, της άσκησης και της πλήρους φαρμακευτικής αγωγής.

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ;

Οι παραπάνω εξηγήσεις δείχνουν ότι είναι δυνατό για ασθενείς με σύνδρομο ινομυαλγίας να ζήσουν μια υγιή και χωρίς πόνο ζωή. Δηλώνοντας ότι αυτή η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικές στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες, ασκήσεις και μεθόδους φυσικοθεραπείας, ο Prof. Ο Δρ Ayşegül Ketenci λέει, «Η θεραπεία είναι πρώτα να μειώσει τον πόνο κατά 50 τοις εκατό και να εκτελέσει την καθημερινή εργασία πιο άνετα και μετά να χαλαρώσει περισσότερο».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Επισημαίνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την ινομυαλγία είναι η περιττή και υπερδιάγνωση ασθενειών που μερικές φορές θεραπεύονται με απλές θεραπείες. Ως παράδειγμα αυτού του προβλήματος, αναφέρεται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους στην κοινωνία είναι εξαιρετικά ευέλικτος και ότι τα ευέλικτα άτομα έχουν παράπονα παρόμοια με εκείνα της ινομυαλγίας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D, η αναιμία, η άπνοια ύπνου και ορισμένες νευρολογικές και ρευματικές παθήσεις έχουν επίσης βρεθεί ότι έχουν τα ίδια ευρήματα. Μόλις αναγνωριστούν αυτές οι καταστάσεις, ένα συμπλήρωμα βιταμινών μπορεί μερικές φορές να προσφέρει χρόνια ανακούφιση από τον πόνο.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΛΑΦΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

Υπάρχουν πολύ απλά συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το άτομο δεν έχει ινομυαλγία και ορισμένα ευρήματα μπορεί να ωθήσουν έναν ειδικό να λάβει αυτή την απόφαση αμέσως. Για παράδειγμα; Λέγεται ότι εάν ένα άτομο που κάνει μασάζ αισθάνεται λιγότερο πόνο και χαλαρώνει, δεν μπορεί να έχει ινομυαλγία. Οι ασθενείς με ινομυαλγία αισθάνονται πολύ άβολα με τις αγκαλιές από τα παιδιά του συζύγου τους ή ακόμα και με ελαφρύ αέρα και μετά από έναν συνηθισμένο έλεγχο ρουτίνας εκφράζουν την ευαισθησία τους στον γιατρό τους με φράσεις όπως «Εξετάσατε, δεν μπορούσα να ξυπνήσω για δύο». μέρες λόγω του πόνου».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΩΝ

δάσκαλος. Η Δρ. Ayşegül Ketenci εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι σε μια μελέτη που διεξήχθη στην Τουρκία, η άσκηση με το δέσιμο των δύο ποδιών με ένα λάστιχο και τον περιορισμό της ροής του αίματος στα πόδια έχει αποδειχθεί ότι παρέχει έλεγχο του πόνου πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από την κανονική άσκηση. Εκτός από αυτό, ορισμένοι άνθρωποι λέγεται ότι αναπτύσσουν εικόνες που μοιάζουν με ινομυαλγία μετά τον Covid-19, αλλά αυτά τα παράπονα συνήθως υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου.

5 ΛΑΘΟΣ ΓΝΩΣΤΟ ΣΩΣΤΟ

Ινομυαλγία:

*«Είμαι» γυναικολογική πάθηση -ΨΕΥΔΟ

*Μην περνας. Δεν υπάρχει θεραπεία -ΨΕΥΤΙΚΟ

*Είναι άβολο στην κίνηση και αυξάνει τον πόνο και τραυματίζει τους μύες -ΛΑΘΟΣ

*Παρατηρήθηκε μόνο σε ενήλικες -ΛΑΘΟΣ

*Είναι ψυχιατρική ασθένεια -ΨΕΥΔΗ