Οι βράχοι του Άρη παρέχουν ενδείξεις για την ηλικία του πλανήτη

Οι βράχοι του Άρη παρέχουν ενδείξεις για την ηλικία του πλανήτη

13 Νοεμβρίου, 2023 0 By admin

Για χιλιάδες χρόνια, οι βράχοι του Άρη βομβαρδίζουν τη Γη. Συνεχίζει να βομβαρδίζει. Αρειανοί βράχοι έχουν πεταχτεί στο διάστημα αφού εκτινάχθηκαν από τον πλανήτη τους από βίαιες κρούσεις ή ηφαιστειακές διεργασίες. Κάποιοι ήρθαν στη Γη. Οι επιστήμονες συνέλεξαν αυτά τα θραύσματα βράχου. Όμως, συλλέγοντας αυτά τα μικρά δείγματα, οι επιστήμονες άρχισαν να μαθαίνουν κάτι ενδιαφέρον. Η εποχή των βράχων στον Άρη μας λέει εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ιδού οι λεπτομέρειες…

Οι βράχοι του Άρη συνεχίζουν να χτυπούν τη Γη: έτσι, αποκαλύπτεται η ηλικία τους!

Ο Άρης συνεχίζει να πετάει θραύσματα βράχου στον πλανήτη μας. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση αποκάλυψε ένα άλλο μυστήριο. Ξέραμε ότι ο Άρης ήταν γέρος. Ωστόσο, θραύσματα βράχου που παρασύρθηκαν προς τον πλανήτη μας έδειξαν ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη παλαιότερο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο σχηματισμός του πλανήτη ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 4,56 δισεκατομμύρια χρόνια, περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια πριν από τον δικό μας πλανήτη. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μεγάλο μέρος της επιφάνειας του Άρη είναι αρχαίο. Έτσι, αν ο Άρης είναι μεγαλύτερος, γιατί οι βράχοι στον Άρη φαίνονται τόσο νέοι;

Ένας κατοικήσιμος νάνος πλανήτης ανακαλύφθηκε!  Και είναι πολύ κοντά στον Άρη.

Ένας κατοικήσιμος νάνος πλανήτης ανακαλύφθηκε! Και είναι πολύ κοντά στον Άρη.

Ένας πλανήτης νάνος που ξεχωρίζει για την εγγύτητά του με τον κόκκινο πλανήτη Άρη είναι κατάλληλος για ζωή, λένε οι επιστήμονες.

Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στον συνεχή βομβαρδισμό της επιφάνειας του Άρη από μετεωρίτες και αστεροειδείς. Με περίπου 200 βομβαρδισμούς κάθε χρόνο που δημιουργούν κρατήρες 4 μέτρων, η επιφάνεια του Άρη πετάει συνεχώς περισσότερους βράχους στο διάστημα. Μερικοί από αυτούς είναι καθ’ οδόν προς τη Γη. Ο λόγος που οι ηλικίες των πετρωμάτων στον Άρη δεν φαίνονται συνεπείς είναι επειδή παλαιότεροι βράχοι έχουν εκτοξευθεί από τον πλανήτη και έχουν αντικατασταθεί από νεότερους βράχους. Έτσι, ο Άρης ανανεώνεται.

Τα νεαρά πετρώματα ανανεώνονται περαιτέρω από την ηφαιστειακή δραστηριότητα κάτω από την επιφάνεια. Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί οι νέοι βράχοι φτάνουν στον πλανήτη μας. Με αυτόν τον τρόπο ο Άρης διατηρεί τη φρεσκάδα και τη νεότητά του. Επίσης καταφέρνει να μας παραπλανήσει για την ηλικία του.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται ο Άρης μέσα και έξω είναι σημαντική για τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες. Γιατί οι διαστημικές υπηρεσίες έχουν στόχο να οργανώσουν τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Επιπλέον, οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, έχουν στόχο να μας πουν περισσότερα για την εξέλιξη του σύμπαντος συνολικά. Αναζητούν επίσης νέους τρόπους για να κατανοήσουν το σύμπαν.