
Οι παγετώνες άρχισαν να λιώνουν δύο φορές πιο γρήγορα!
11 Νοεμβρίου, 2023Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο υποχωρούν οι παγετώνες της Γροιλανδίας, δείχνοντας ότι ο ρυθμός αυτός είναι δύο φορές ταχύτερος αυτόν τον αιώνα από τον προηγούμενο αιώνα. Με επικεφαλής τη Laura Larocca και την ομάδα της στην έρευνα Χρησιμοποιήθηκαν νέες αεροφωτογραφίες της Γροιλανδίας και συγκρίθηκαν με εικόνες που τραβήχτηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ρυθμός υποχώρησης του παγετώνα έχει αυξηθεί κατά 15 μέτρα τα τελευταία 20 χρόνια
Η Γροιλανδία φιλοξενεί περίπου 20.000 απομακρυσμένους παγετώνες, σε αντίθεση με το τεράστιο στρώμα πάγου της, και πολλοί από αυτούς λιώνουν γρήγορα, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η μελέτη εξέτασε 821 ημέρες μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από το 1943 έως το 1987 για να προσδιορίσει την άκρη αυτών των παγετώνων και να αναγνωρίσουν τις μορένιες, οι οποίες είναι μικρές κορυφογραμμές που σηματοδοτούν το μέγεθός τους κατά τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων.

Τα αποτελέσματα, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι παγετώνες της Γροιλανδίας υποχώρησαν κατά μέσο όρο 7,7 μέτρα ετησίως μεταξύ 1890 και 1999, είναι ανησυχητικά. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το μέσο ποσοστό απόσυρσης αυξήθηκε στα 14,8 γιάρδες ετησίως. Αυτή η επιτάχυνση υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε αυτούς τους σημαντικούς παγετώνες, αντισταθμίζοντας κάθε αύξηση της χιονόπτωσης στις περιοχές όπου βρίσκονται.
Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι οι παγετώνες της Γροιλανδίας, οι οποίοι ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στην κλιματική αλλαγή από ό,τι τα στρώματα πάγου, θεωρούνται ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για δυνητικά καταστροφική υποχώρηση του στρώματος πάγου. Η επιταχυνόμενη υποχώρηση παρατηρείται ομοιόμορφα σε όλη τη Γροιλανδία και καλύπτει διαφορετικές κλιματικές ζώνες της περιοχής.
Η μελέτη υπογραμμίζει τις ευρύτερες επιπτώσεις τέτοιων καταρρεύσεων. Ενώ η μελέτη εστιάζει στην περιοχή που επηρεάζεται από τις αλλαγές, δεν εστιάζει στο μέγεθος των αλλαγών. Η σημασία αυτής της κατάστασης έγκειται στις πιθανές συνέπειές της, καθώς η ταχεία τήξη των παγετώνων θα μπορούσε να προαναγγέλλει πιο καταστροφική δυναμική του φύλλου πάγου. Εάν τα φύλλα πάγου λιώσουν σημαντικά σε παγκόσμια κλίμακα, θα μπορούσε να προκαλέσει μια εκπληκτική άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 20 πόδια και να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τις ακτές σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και μείωσης των επιπτώσεών της, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Γροιλανδία, όπου οι επιπτώσεις της υποχώρησης των παγετώνων θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες στο κλίμα και τα επίπεδα της θάλασσας στον πλανήτη. Τι σκέφτεσαι? Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας στα σχόλια.