Πώς να στρώσετε πλακάκια από λινέλαιο

Πώς να στρώσετε πλακάκια από λινέλαιο

2 Φεβρουαρίου, 2023 0 By admin

Το λινέλαιο είναι οικείο και ανθεκτικό, υποαλλεργικό, αντιμικροβιακό και βιοδιασπώμενο. Ούτε τόσο σκληρό όσο το πλακάκι του εμπορίου ούτε τόσο μαλακό όσο το βινύλιο, είναι εύκολο κάτω από τα πόδια. Το χρώμα πάει μέχρι το τέλος για να μην ξεθωριάζει. Μπορείτε να το αγοράσετε σε φύλλα ή πλάκες. Το σκακιέρα είναι μια διαχρονική επιλογή. Το ασπρόμαυρο είναι κλασικό, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί πολλοί άλλοι συνδυασμοί.

Η χρωματική σας επιλογή θα συμπληρώσει την υπόλοιπη κουζίνα και ίσως να θυμίζει μια συγκεκριμένη δεκαετία από το παρελθόν. Αυτές οι εικόνες προτείνουν το Forbo Marmoleum Solid in Rosemary Green 3355 και το Black 3323. Αν και οι κατασκευαστές προτείνουν την εγκατάσταση λινέλαιο από επαγγελματίες, πολλοί άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τις επισκευές και τα παλαιότερα οικιακά έργα βρίσκουν τη δουλειά διαχειρίσιμη. Αυτές οι εικόνες βασίζονται σε πραγματικές εργασίες DIY στην κουζίνα ενός περίπου. Σπίτι 1930.

Φορώντας μια προστατευτική μάσκα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εξαλείφει τυχόν ατέλειες που έχουν επιδιορθωθεί με πληρωτικό πολυεστέρα, σχηματίζοντας ένα «σχεδόν τέλειο» υποδάπεδο.

ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

Σήμερα, τα πλακάκια lino συνήθως διατίθενται σε τετράγωνα 12″ και 20″, ενώ τα ιστορικά πλακάκια λινοτάπητα ήταν 6″ ή 9″. Μπορείτε να ζητήσετε από τον προμηθευτή να κόψει πλακίδια 20″ σε τέσσερα τετράγωνα 10″ για να προσεγγίσετε την παλαιότερη εμφάνιση. Σε ένα μεγάλο δωμάτιο, 12″ μπορεί να είναι εντάξει. Κάτω από κάθε τύπο ελαστικού δαπέδου, το υπόστρωμα πρέπει να είναι συμπαγές, ομοιόμορφο και λείο, καθώς οι αρμοί και οι κινήσεις θα εμφανίζονται στο σχετικά μαλακό λινέλαιο. Η συνήθης πρακτική είναι να απλώνετε κόντρα πλακέ Lauan ¼” με λεία όψη πάνω από το υποδάπεδο, στερεώνοντας τα φύλλα περίπου κάθε 6″ με καρφιά δακτυλίου στελέχους, ενώ οι αρμοί είναι κλιμακωτοί. Σε αυτή τη δουλειά, το υποδάπεδο ήταν ήδη καινούργιο κόντρα πλακέ με γλώσσα και αυλάκωση κολλημένο και βιδωμένο στο παλιό πάτωμα. Έτσι, οι ιδιοκτήτες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ένα πολυεστερικό πληρωτικό στις ατέλειες και στη συνέχεια τρίψαμε προσεκτικά την επιφάνεια.

Μερικές συμβουλές: Αφήστε τις σανίδες βάσης έξω από τα ντουλάπια προς το παρόν, έτσι ώστε το λινέλαιο να μπορεί να απλωθεί ελαφρώς κάτω από τα ντουλάπια. Κόψτε τα πλαίσια της πόρτας του δαπέδου για να γλιστρήσετε τα πλακάκια κάτω από την επένδυση. Ένα γύψο παπουτσιών θα καλύψει μια λιγότερο από τέλεια μέτρηση ή εφαρμογή.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗ

Ένα σκακιέρα μπορεί να είναι κάθετο στους τοίχους ή διαγώνιο. Χρησιμοποιήστε αληθινά πλακάκια ή έγχρωμο χαρτί για να το δοκιμάσετε στο πάτωμα. Η διαγώνια τοποθέτηση «κινεί το μάτι» και συχνά κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Κοιτάξτε τη διάταξη του μοτίβου σας από άλλα δωμάτια για να ελέγξετε για ήρεμες οπτικές γραμμές. Για ένα πολύ λεπτό σκακιέρα, σκεφτείτε δύο παρόμοια χρώματα ή δύο διαφορετικά χρώματα του ίδιου κορεσμού (σκούρο ή ανοιχτό). Μπορείτε ακόμη και να εναλλάσσετε το “μαρμάρινο κόκκο” από πλακάκι σε πλακάκι για ένα ελαφρύ ματ αποτέλεσμα. Αντί για σκακιέρα, μπορείτε να φτιάξετε ένα ζιγκ-ζαγκ ή καρό σχέδιο. Σκεφτείτε επίσης ένα σύνορο.

Μόλις έχετε ένα σχέδιο, βρείτε το κέντρο του δωματίου και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα επίπεδο και μια γραμμή ξυλουργού για να το σημειώσετε: θα ακολουθήσετε αυτό το σημάδι για να ευθυγραμμίσετε το σχέδιο. Ελέγξτε ότι τα πλακάκια θα ταιριάζουν σε όλο το δωμάτιο από αυτή τη γραμμή εκκίνησης, με μόνο μικρά κομμάτια να παραμένουν στους τοίχους. Εάν οι τοίχοι διχοτομούν μεγάλα κομμάτια πλακιδίων μόνο στη μία πλευρά του δωματίου, προσαρμόστε το σημείο εκκίνησης μέχρι τα άκρα να είναι ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές.

ΣΚΕΠΑΣΜΑ ΜΕ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ

Έχετε πρόχειρα προμήθειες: τη συνιστώμενη κόλλα, οδοντωτές σπάτουλες, χάρακα, μαχαίρι ξυραφιού, λαστιχένιο σφυρί, βούρτσα ξεσκονίσματος και κουρέλια. Συνιστώνται επιγονατίδες. Βεβαιωθείτε ότι το υπόστρωμα είναι πολύ καθαρό και στεγνό. Απλώστε την εγκατάσταση με μερικές ακόμη γραμμές κιμωλίας. Ξεκινήστε από το προκαθορισμένο σημείο εκκίνησης, συνήθως το κεντρικό σημείο του σχεδίου στο δωμάτιο. Για ένα διαγώνιο σχέδιο, ευθυγραμμίστε τις γωνίες των πλακιδίων με την αρχική γραμμή. Εφαρμόστε την κόλλα για το λινέλαιο με μια οδοντωτή σπάτουλα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του λινοτάπητα, σε μια μικρή περιοχή. Προσπαθήστε να καλύψετε μια περιοχή τουλάχιστον δύο, αλλά όχι περισσότερο από τέσσερα πλακάκια. Ευθυγραμμίστε δύο ή τέσσερα πλακίδια όσο το δυνατόν πιο ευθεία, ενώ κρατάτε το στόκο μακριά από την επιφάνεια. (Αν κολλήσετε πάνω από ένα πλακάκι, σκουπίστε το αμέσως με ένα ελαφρώς υγρό πανί. Πολύ αργά; Μόλις στεγνώσει, θα ξεκολλήσει με ορυκτά αποστάγματα.

Το σκάσιμο της γραμμής κιμωλίας ενός ξυλουργού βοηθά στο κέντρο του σχεδίου στο πάτωμα και στη διατήρηση της ευθυγράμμισης των πλακιδίων.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΩΝ

Όταν αυτά τα πλακάκια είναι στη θέση τους, σφυρηλατήστε τα σταθερά με ένα λαστιχένιο σφυρί. Συνεχίστε να ελέγχετε τον προσανατολισμό του μοτίβου και των πλακιδίων σας, ώστε να μπορείτε να μετακινήσετε ένα πλακίδιο προτού πήξει. Αργά και μεθοδικά ανεβείτε στα πλάγια και μετά στο δωμάτιο. Προγραμματίστε την έξοδό σας.

Καθώς τοποθετείτε κάθε πλακίδιο δαπέδου, κουνήστε το προσεκτικά για να το στερεώσετε σταθερά στην κόλλα.

Μετρήστε και κόψτε προσεκτικά για να μην ξεμείνετε από πλακάκια λόγω των λαθών σας. Μια εγκατάσταση σκακιέρας σημαίνει αγορά μιας ελάχιστης ποσότητας δύο διαφορετικών χρωμάτων – δεν θέλετε να χρειαστεί να παραγγείλετε ξανά δύο κουτιά.

Αφού στρώσει προσεκτικά ένα πεδίο με πλακάκια και τα σφυρηλατήσει στη θέση τους, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού περνάει τις ραφές με έναν κύλινδρο ταπετσαρίας.

ΑΚΡΕΣ ΚΑΙ ΓΩΝΙΕΣ

Λίγα εργαλεία αρκούν για να κόψετε τις άκρες των πλακιδίων από λινέλαιο. Για να κόψει το πλακάκι, ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί ένα ξυράφι, έναν χάρακα και μια σανίδα ως επιφάνεια εργασίας.

Εάν ο τοίχος σας δεν είναι τετράγωνος, χρησιμοποιήστε λοξομετρητή ξυλουργού για να αντιγράψετε τις γωνίες. (Ένας μετρητής λοξοτομής είναι χρήσιμος
για όλες τις κοπές, εάν το τεμάχιο εργασίας είναι εμφανώς εκτός τετραγώνου.)

Για να κόψει τις άκρες των πλακιδίων από λινέλαιο, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι ξυραφιού, έναν χάρακα και μια σανίδα ως επιφάνεια εργασίας.

Αφού τοποθετήσετε όλα τα πλακάκια πλήρους μεγέθους, κόψτε τις άκρες και τις γωνίες χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό βοηθητικό μαχαίρι. Στους σωλήνες, μετρήστε, κόψτε την τρύπα και μετά κόψτε την τρύπα κατευθείαν στο δυσδιάκριτο άκρο του πλακιδίου, ώστε να μπορείτε να το κάνετε ελιγμούς γύρω από τον σωλήνα. Κόψτε τα πλακάκια, ακουμπώντας σε μια σανίδα, με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, χρησιμοποιώντας ένα τετράγωνο ταχύτητας ή τετράγωνο πλαισίωσης ως χάρακα. Χρησιμοποιήστε μετρητή προφίλ ξυλουργού για να μετρήσετε περιοχές με ασυνήθιστο σχήμα. Μια αιχμηρή ράπα θα καθαρίσει μικρές ατέλειες γύρω από τις άκρες των πλακιδίων. χρησιμοποιήστε το επίσης για μικρές προσαρμογές.

Μην περπατάτε στο έδαφος για τρεις ημέρες. Εάν πρέπει, τοποθετήστε κόντρα πλακέ πάνω από το λινέλαιο και περάστε προσεκτικά.

Ευχαριστούμε τον Steve και τη Lisa Jordan που μοιράστηκαν τις τεχνικές DIY τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει: