Το Google Play είναι γεμάτο μολυσμένες εφαρμογές Android!  3 εκατομμύρια

Το Google Play είναι γεμάτο μολυσμένες εφαρμογές Android! 3 εκατομμύρια

11 Νοεμβρίου, 2023 0 By admin

Στην πρόσφατη αναφορά κακόβουλου λογισμικού της Kaspersky, το Google Play είναι γεμάτο μολυσμένες εφαρμογές. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα, το Google Play είναι γεμάτο με περισσότερες από 3 εκατομμύρια μολυσμένες εφαρμογές Android. Το χειρότερο μέρος είναι ότι αυτές οι εφαρμογές έχουν ληφθεί περισσότερες από 600 εκατομμύρια φορές.

Το Google Play περιέχει 3 εκατομμύρια μολυσμένες εφαρμογές Android! Να κάτι

Αν και το Android είχε πάντα πολύ περισσότερες εφαρμογές από το iOS, είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν μολυσμένες εφαρμογές μεταξύ αυτών των εφαρμογών. Ωστόσο, ο αριθμός των μολυσμένων εφαρμογών Android ήταν άγνωστος μέχρι τώρα. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Kaspersky, αποκαλύφθηκε ότι περισσότερες από 3 εκατομμύρια εφαρμογές περιέχουν ιούς.

Και πάλι, το γεγονός ότι αυτές οι εφαρμογές έχουν ληφθεί πάνω από 600 εκατομμύρια φορές δείχνει ότι κάθε εφαρμογή έχει ληφθεί τουλάχιστον 200 φορές. Μερικά παραδείγματα μολυσμένων εφαρμογών Android που δίνονται στην αναφορά που προκύπτει δείχνουν πόσο τρομερή είναι η κατάσταση.

μολυσμένες εφαρμογές Android, μολυσμένη εφαρμογή Google Play, 3 εκατομμύρια μολυσμένες εφαρμογές,

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στην αναφορά Kaspersky, είναι η εφαρμογή iRecorder. Η εφαρμογή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Google Play τον Σεπτέμβριο του 2021. Η εφαρμογή λήφθηκε περισσότερες από 50.000 φορές μέχρι που ανακαλύφθηκε ότι περιείχε κακόβουλο λογισμικό τον Μάιο του 2023.

Άσχημα νέα: Η Google διαγράφει αχρησιμοποίητους λογαριασμούς Gmail…

Άσχημα νέα: Η Google διαγράφει αχρησιμοποίητους λογαριασμούς Gmail…

Άσχημα νέα από την Google για αχρησιμοποίητους λογαριασμούς Gmail. Η Google έδωσε τρεις μήνες για αυτούς τους λογαριασμούς. Τι γίνεται λοιπόν μετά από τρεις μήνες;

Ακριβώς 11 μήνες μετά την καταχώριση της εφαρμογής στο Google Play, το AhMyth Trojan πρόσθεσε κακόβουλο κώδικα στην εφαρμογή. Ως αποτέλεσμα, η εφαρμογή αποθηκεύτηκε αυτόματα κάθε 15 λεπτά, ακόμα κι αν δεν ήταν ανοιχτή. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μολυσμένες εφαρμογές Android περνούν συνήθως τις επιθεωρήσεις του Google Play. Η εφαρμογή, η οποία φαίνεται αβλαβής στην αρχή, στη συνέχεια γίνεται επιβλαβής με μια ενημέρωση.

Το κακόβουλο λογισμικό που έλαβε τη μεγαλύτερη προσοχή στην αναφορά Kaspersky ονομάζεται SpinOk. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό έχει βρει τη θέση του στα μίνι παιχνίδια. Υπό αυτή την έννοια, οι χρήστες κατέβασαν λογισμικό SpinOk 451 εκατομμύρια φορές μέσω 200 μολυσμένων εφαρμογών Android.

Μια άλλη επικίνδυνη επιλογή έχει εμφανιστεί σε παιχνίδια όπως το Minecraft. Σύμφωνα με την αναφορά της Kaspersky, οι χρήστες έχουν κατεβάσει αυτές τις εφαρμογές 35 εκατομμύρια φορές. Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν έναν ιό που ονομάζεται HiddenAds.

Η Google δεν είναι σε θέση να λάβει μέτρα κατά των μολυσμένων εφαρμογών Android εδώ και χρόνια. Υπό αυτή την έννοια, η ανάγνωση κριτικών για κάθε εφαρμογή και παιχνίδι που κατεβάζετε προσφέρει σημαντική προστασία. Ειδικά οι κριτικές που δίνουν στην εφαρμογή ένα ή δύο αστέρια μας δίνουν στοιχεία για τον σκοπό της εφαρμογής. Εδώ, ενδείξεις όπως η υπερθέρμανση του τηλεφώνου και η υπερβολική κατανάλωση μπαταρίας ενισχύουν την πιθανότητα ότι η εφαρμογή περιέχει ιό. Εάν η εφαρμογή που κατεβάζετε δεν απαιτεί απόδοση γραφικών, δεν είναι καλό σημάδι ότι θερμαίνει πολύ το τηλέφωνό σας και καταναλώνει πολλή μπαταρία.